(Lysaker, Norge / Vancouver, Canada, 15. desember 2022) TECO 2030 (OSE: TECO, OTCQX: TECFF, ISIN: NO0010887516) har gleden av å kunngjøre den fullførte produksjonen av verdens første brenselcellestack utviklet og målrettet designet for tunge- og marine-applikasjoner.
"Det er utrolig å fysisk kunne ta på den første TECO 2030 brenselcellestacken. Jeg vil takke alle teammedlemmene i TECO 2030 og vår utviklingspartner AVL som har jobbet hardt for å sikre at dette prosjektet har gått i henhold til planen de siste månedene og årene, slik at vi kan fortsette med flere pilotprosjekter i løpet av 2023, sier Tore Enger, administrerende direktør i TECO 2030.
Anledningen ble feiret i Vancouver, Canada, hvor AVL har sitt globale kompetansesenter for proton exchange membrane (PEM) brenselcelle systemer. Nøkkelpersoner fra ledelsen i TECO 2030 og AVL, samt flere investorer av TECO 2030 deltok på arrangementet.
"Det er flott å se brenselcelle-stacken som TECO 2030 industrialiserer, gå mot serieproduksjon." sa Falko Berg, leder og teknisk produktansvarlig PEM Systems ved AVL List. "Dagens milepæl markerer det neste logiske og viktige steget mot å lansere giga brenselcellefabrikken i Narvik, og selskapets klasseledende brenselcellesystem og til slutt et steg mot å avkarbonisere den maritime industrien," legger Berg til.
En brenselcellestack består av et antall individuelle celler som hver genererer elektrisitet fra elektrokjemiske reaksjoner basert på hydrogen som drivstoff. TECO 2030s brenselcellestack inneholder noen hundre stack celler og gir en nettoeffekt på 100 kW. Stackene blir deretter koblet sammen med «Balance of Plant» (BoP) til en brenselcellemodul. TECO 2030 planlegger å montere og teste den første FCM400 (Fuel Cell Module 400 kW) frem mot sommeren 2023 ved AVL’s hovedkontor i Graz, Østerrike.
Flere moduler kan enkelt stables og monteres sammen for å levere mega watt energien som trengs for applikasjoner som skipsfremdrift, generatorer og andre tunge applikasjoner.
«Etter milepælen som ble annonsert i dag, vil vi gradvis øke produksjonen i løpet av 2023 for å levere brenselcellestacks til en rekke pilotprosjekter, samt fortsette arbeidet mot det automatiserte produksjonsanlegget ved gigafabrikken vår i Narvik, Norge, fra tidlig i 2024, legger Enger til.
TECO 2030 har nylig annonsert flere pilotprosjekter som vil fortsette i 2023, som inkluderer brenselcellesystemer for marine applikasjoner, lastebiler og byggeplasser.
«TECO 2030 akselerer avkarboniseringen i tung industrien der utslippene av klimagasser er betydelige og hvor batterier må suppleres med brenselceller for å gi et levedyktig alternativ til fossilt brensel. I dag tok vi et stort skritt på veien mot avkarbonisering av disse type applikasjonene, sier Enger.